Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op via mail@svhs.eu
Samenwerking ProRail en Samen voor het Spoor
Wat is de rolverdeling tussen ProRail en SvhS?
ProRail zet voor het domein Techniek inhuuraanvragen uit bij SvhS en de andere gecontracteerde partijen. ProRail Recruitment voert de regie over het inhuurproces. ProRail Recruitment maakt met de inhurende manager een selectie van de voorgestelde kandidaten en neemt samen met de manager een besluit over het aannemen van de juiste interim professional. Wanneer ProRail voorkeurskandidaten heeft, worden deze voor het domein Techniek door SvhS contractueel en administratief ingeregeld.
Waarom maakt ProRail gebruik van een broker voor de inhuur van professionals?
ProRail heeft de afgelopen jaren met veel verschillende partijen zaken gedaan. ProRail wil dit optimaliseren en heeft de wens om de zorg op het gebied van de financiële en contractuele afhandeling van de inzet van interim professionals uit handen te geven. Daarom heeft ProRail er voor gekozen om te werken met een broker, in combinatie met een beperkt aantal (rechtstreeks gecontracteerde) leveranciers.
Welke functies vult SvhS in bij ProRail?
SvhS is de broker voor alle functies binnen het domein techniek. Het domein techniek is onderverdeeld in drie percelen: ‘Algemeen technisch personeel’, ‘Technisch projectmanagement en – ondersteuning’ en ‘Overig technisch personeel’. Voorbeelden van deze functies vind je bij de veel uitgevraagde functies.
Hoe kom ik in aanmerking voor tijdelijke functies?
Door je aan te melden via het portal waarop alle tijdelijke functies gepubliceerd worden. Hier kun je aangeven voor welke aanvragen je op de hoogte gehouden wilt worden. Als er een nieuwe uitvraag in jouw keuzegebied is, ontvang je een bericht. Als je deze berichten niet meer wilt ontvangen, kun je jouw voorkeur altijd via het portal aanpassen.
Kan ik er ook voor kiezen om niet via de broker te willen werken?
ProRail heeft er voor gekozen om alle tijdelijke rollen in het domein Techniek via SvhS als broker te contracteren. Het is dus niet mogelijk om zonder de broker een tijdelijke rol te bekleden.
Ik ben al leverancier van ProRail, wat moet ik doen?
Je kunt je gegevens delen via het portal van SvhS. Als ProRail je contract na 1 januari 2019 voortzet, vraagt SvhS direct om een aantal gegevens die nodig zijn om jouw contract te kunnen toesturen. Als je nog geen contract hebt, maar wel eerder voor ProRail hebt gewerkt, kun je bij je aanmelding aangeven voor welke nieuwe uitvragen jij door SvhS op de hoogte wilt worden gehouden.
Ik reageer op een nieuwe uitvraag via SvhS, wat betekent dat voor mijn uurtarief?
Tarieven van nieuwe uitvragen zijn gebonden aan een vastgestelde bandbreedte. De tarieven zijn afhankelijk van functies en functieschalen. Elke schaal heeft een minimaal en maximaal tarief. Je wordt dus nooit onderbetaald en altijd marktconform beloond.
Kan ik mijn eigen gegevens beheren via de portal van SvhS?
Ja, elke professional en leverancier kan zijn/haar eigen gegevens inzien en aanpassen via het portal van SvhS. Dit betreft met name persoonlijke informatie en gegevens met betrekking tot de wervingsprofielen waarover je geïnformeerd wilt worden. Uitzondering hierop zijn gegevens die op basis van juridische grondslag bewaard moeten blijven en gegevens die essentieel zijn voor het kunnen uitvoeren van werkzaamheden, zoals certificaten. Deze informatie kan tijdens een lopende opdracht niet verwijderd worden.
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om via SvhS te werken?
Je kunt via SvhS werken als zelfstandig professional, als je in loondienst bent bij een werkgever of als je bij SvhS in loondienst wilt komen. Indien jij bij een werkgever in loondienst bent, kan jij reageren op een vacature en kan jouw werkgever zich aanmelden als toeleverancier.
Kan ik als ZP’er op alle functies reageren?
SvhS beoordeelt iedere uitvraag op de mogelijkheid om deze in te vullen door een ZP’er. Als die mogelijkheid er niet is, vermelden wij dit bij de publicatie van de vacature. Als je ZP’er bent en deze functie toch graag wilt invullen, denken wij graag mee over een oplossing.
Word ik altijd geaccepteerd als toeleverancier?
Iedereen kan zich registreren als toeleverancier. Na jouw reactie op een specifieke vacature controleert SvhS of jouw gewenste contractvorm aansluit bij de vacature en of je aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Zo ja, dan word je geaccepteerd als toeleverancier.
Welke modelovereenkomst gebruikt SvhS voor de inhuur van ZP’ers?
SvhS maakt altijd gebruik van de modelovereenkomst van Bovib. Bovib is de Belangenorganisatie voor Brokers en Intermediairs in Nederland. Zij hebben deze modelovereenkomst en alle beheersmaatregelen met De Belastingdienst vastgesteld.
Kan ik als ZP’er door een intermediair bij SvhS ingezet worden?
Nee, een ZP’er kan zich enkel direct bij SvhS aanmelden. Een intermediair kan wel medewerkers aandragen die in loondienst zijn en die de intermediair wil detacheren.
Ik heb een Declarabele Uren-BV, kan ik dan via SvhS ingezet worden bij ProRail?
Dit is mogelijk tot 1 januari 2020. De Declarabele Uren-BV constructie is nog geldig tot 1 januari 2020 en wordt daarna niet meer door de Belastingdienst geaccepteerd.
Afhandeling contracten
Wanneer kan ik mijn nieuwe contract verwachten?
Na ontvangst van alle gegevens via het portal, checkt SvhS of alle documenten geldig en volledig zijn. Daarnaast verifieert SvhS bij ProRail of alle contractvoorwaarden overeenkomen met de afspraken die jij met ProRail hebt gemaakt. Binnen twee werkdagen ontvang je via e-mail het contract van SvhS en een overzicht met handige tips over werken via SvhS. Indien er iets mist of niet klopt, nemen we binnen één werkdag contact met je op via het e-mailadres dat je met ons hebt gedeeld.
Waarom heeft SvhS een KvK-uittreksel nodig dat niet ouder dan 6 maanden is?
Dat uittreksel is nodig om een zo actueel mogelijk zicht te krijgen en te houden op eventuele mutaties in de onderneming, zoals een verandering van naam, tekenbevoegde of ondernemersvorm.
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
Waarom moet ik mij als leverancier van ProRail aanmelden bij SvhS?
De AVG staat niet zondermeer toe dat ProRail jouw gegevens deelt met externe partijen zonder jouw expliciete traceerbare toestemming. SvhS is zo’n externe partij. Met jouw aanmelding bij SvhS geef jij zelf expliciet toestemming aan SvhS voor het bewaren en beheren van jouw gegevens.
Welke gegevens heeft SvhS van mij nodig?
Zolang je nog niet ingezet wordt bij ProRail via SvhS, heeft SvhS alleen jouw gegevens nodig om je gericht op de hoogte te houden van de uitvragen waarin je geïnteresseerd bent. Deze velden zijn in het aanmeldscherm gemarkeerd als verplichte velden. Zodra jij reageert op een actuele vacature, vraagt SvhS alle gegevens te delen die nodig zijn om te bepalen of jouw ervaring aansluit bij het gevraagde wervingsprofiel en of jouw bedrijf of werkgever voldoet aan de wettelijke eisen die het contract stelt.
Hoe gaat SvhS met mijn gegevens om?
SvhS heeft dit in haar privacy statement vastgelegd. Hierin is het beleid ten aanzien van gegevensbeheer en de beveiliging ervan vastgelegd. Dit privacy statement is altijd actueel beschikbaar via deze website.
Hoe kan ik mijn gegevens aanpassen?
Na aanmelding kun jij zelf jouw gegevens aanpassen via het portal. Gegevens die je aan kunt passen zijn bijvoorbeeld jouw beschikbaarheid, contactgegevens en de wervingsprofielen waarvoor je in aanmerking wilt komen. Je kunt geen aanpassingen doen in gegevens die nodig zijn voor de wettelijke archivering van contracten.
Facturatie en uren administratie
Wat is de betalingstermijn voor mijn factuur?
SvhS betaalt alle facturen uiterlijk twee werkdagen nadat de betaling door ProRail is ontvangen. ProRail betaalt SvhS uiterlijk 30 kalenderdagen na ontvangst van de factuur van SvhS.
Wanneer factureert SvhS aan ProRail?
SvhS factureert op de dag van ontvangst van het SES formulier van ProRail. Hierdoor zorgt SvhS ervoor dat wij toeleveranciers zo snel mogelijk kunnen betalen.
Naar wie stuur ik mijn factuur, SvhS of ProRail?
Jij stuurt jouw factuur naar SvhS. Deze factuur zet SvhS voor jou klaar zodra jij de uren van de afgelopen maand hebt ingevoerd, SvhS het SES-formulier van ProRail heeft ontvangen én jouw ureninvoer overeenkomt met de uren op het SES-formulier.
Wat is reversed billing?
Met reversed billing zijn de goedgekeurde uren en het bijbehorende factureringsproces digitaal aan elkaar gekoppeld. SvhS ontvangt van ProRail goedgekeurde uren via een SES-formulier en verwerkt dit in onze administratieve systemen. Doordat SvhS in het bezit is van de goedgekeurde uren genereert SvhS automatisch een factuur vanuit jouw organisatie. Hierdoor hoef jij geen aparte factuur meer te versturen. Wel vragen wij nog om jouw eigen factuurnummer, waarna een complete factuur met factuurnummer en conform de factuureisen van de Belastingdienst is opgebouwd.
Meer informatie over de facturatie en reversed billing is te vinden op onze website.
Normering en Wetgeving
Wat is de NEN 4400-normering?
De NEN 4400-1-norm is een nationale norm die eisen stelt aan uitleners en (onder)aannemers van werk, die in Nederland gevestigd zijn. Die eisen hebben onder andere betrekking op de afdracht van belastingen en sociale premies en het gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland. Het doel van het NEN 4400-1-certificaat is het risico voor opdrachtgevers op verhaal en boetes van de Belastingdienst en andere overheidsinstanties te beperken.
De Stichting Normering Arbeid (SNA) toetst minimaal één keer per jaar of aan de gestelde eisen wordt voldaan. Meer informatie is te vinden op de website van de SNA.
Wat is het nut van NEN 4400-certificering?
Door gecertificeerd te zijn met de NEN 4400-1-norm biedt je opdrachtgevers een mate van zekerheid dat zij zo min mogelijk financieel risico lopen in de samenwerking met jouw organisatie. Een ander voordeel is dat slechts 25% op jouw G-rekening gestort hoeft te worden gestort in plaats van de vaak gehanteerde 40 of 55%.
Wat is een disculpatiebeschikking?
Dat is een beschikking die door de Belastingdienst is afgegeven aan een uitlener. Deze beschikking vrijwaart een inlener van de inlenersaansprakelijkheid, op voorwaarde dat de uitlener beursgenoteerd én NEN 4400 gecertificeerd is én dat hij een bankgarantie voor loonheffingen en omzetbelasting afgeeft.
Als hieraan wordt voldaan, kan de inlener het gehele factuurbedrag overmaken aan de uitlener en een beroep doen op de disculpatieregeling. Storten op de G-rekening is dan niet meer nodig.
Wanneer stelt SvhS het houden van een G-rekening als een verplichte voorwaarde?
Als er sprake is van de inhuur van een medewerker die in loondienst is van de leverancier of ingehuurd wordt door de leverancier is een G-rekening verplicht.
Ons bedrijf krijgt geen G-rekening, wat nu?
In eerste instantie neem je contact op met de Belastingdienst. Het kan zijn dat het aanvraagformulier niet goed is ingevuld. Een andere mogelijkheid is dat de Belastingdienst van oordeel is dat jouw onderneming niet in aanmerking komt voor een G-rekening.
Als je bijvoorbeeld niet voldoet aan de voorwaarde dat de onderneming zich (nagenoeg) uitsluitend bezighoudt met het uitlenen van personeel, bestaat de kans dat de Belastingdienst de G-rekening weigert. Een toelichting van jouw kant kan hierbij helpen.
Als de Belastingdienst de G-rekening definitief niet verstrekt, dan zal SvhS met jou afspreken dat ieder kwartaal een accountantsverklaring aangeleverd moet worden.
Waarom stort SvhS 55% op mijn G-rekening?
SvhS is volgens de NEN-4400-1 normering, zoals bepaald door de Stichting Normering Arbeid (SNA), verplicht om 55% te storten op de G-rekening.
De SNA is hierbij uitgegaan van het geldende btw-tarief van 21% en een percentage voor de loonheffingen (loonbelasting, premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen). Indien er te veel geld op jouw G-rekening blijft staan, dan kan je bij de Belastingdienst vragen om deblokkering.
Wat is inlenersaansprakelijkheid?
Indien de leverancier (uitlener) de loonheffingen en/of omzetbelasting niet betaalt aangaande de ingezette werknemer, kan de opdrachtgever (inlener) daarvoor aansprakelijk worden gesteld.
Mocht dit het geval zijn, dan kan de inlener de nadelige financiële gevolgen hiervan beperken door het deel van het factuurbedrag dat is bestemd voor de loonheffingen en omzetbelasting, te storten op een zogenaamde G-rekening van de uitlener.
Andere manieren om de financiële risico's te bepalen en mogelijk te beperken zijn de accountantsverklaring en de disculpatieregeling,
Betrokken
Transparant
Vakmanschap
Heb je een nieuwe vraag?
Je hebt jouw vraag niet gevonden of het antwoord op je vraag was niet volledig. Wij helpen je graag verder.
Samenwerkingspartners




